Wat is PEPPOL?

Wat is het Peppol Netwerk?

Via het PEPPOL-netwerk kun je eenvoudig, veilig en efficiënt door heel Europa elektronische facturen verzenden naar bedrijven en overheden.

Vanaf 1 januari 2017 zijn leveranciers zelfs verplicht om e-facturen naar de Rijksoverheid te sturen. Ook het bedrijfsleven vraagt steeds vaker om e-facturatie.

Maar wat is PEPPOL nou eigenlijk en hoe werkt het?


Ontwikkeling PEPPOL

PEPPOL (Pan-European Public Procurement OnLine) werd in 2008 opgestart als testproject van de Europese Commissie en de PEPPOL consortiumleden.

Het doel was elektronisch inkopen vanuit het buitenland door overheden eenvoudiger maken. Hiervoor werden technologische standaarden ontwikkeld die alle overheden in Europa konden implementeren.

72.000 bedrijven en instanties in 2016

Het testproject liep in 2012 af, maar de ontwikkelde onderdelen en verantwoordelijkheden werden overgenomen door non-profitorganisatie OpenPEPPOL. Inmiddels wordt het netwerk gebruikt door verschillende Europese overheden, dienstverleners en particuliere bedrijven en mag ook op belangstelling van buiten de EU rekenen.

Eind 2016 waren er al ruim 72.000 Europese bedrijven en instanties aangesloten op het PEPPOL-netwerk. Via het netwerk kunnen de aangesloten organisaties met verschillende gestandaardiseerde elektronische document-formats eenvoudig, veilig en efficiënt zakelijke documenten uitwisselen, zoals:

  • E-orders;
  • E-facturen;
  • E-catalogi.

Het is geen eProcurement-platform, maar bouwde voort op de al bestaande eProcurement-systemen – die voorheen niet met elkaar konden communiceren – door ze aan elkaar te koppelen met een nieuwe ICT-infrastructuur.


E-facturatie en PEPPOL

Voor de komst van PEPPOL gebruikten internationale bedrijven en overheden voor hun e-facturatie verschillende netwerken om facturen te sturen en te ontvangen. Omdat deze netwerken niet op elkaar aansloten, moest er vaak alsnog een papieren factuur achter de e-facturatie aan gestuurd worden.

Nu de Rijksoverheid haar leveranciers verplicht heeft tot e-facturatie over te gaan en ook bedrijven steeds vaker een elektronische factuur willen ontvangen, doe je er ook goed aan om ook over te stappen op e-facturatie. En daarmee bedoelen we geen PDF, maar een digitaal bestand in UBL (Universal Business Language) dat rechtstreeks van boekhouding naar boekhouding wordt gestuurd.

Je kunt er ook voor kiezen om op Peppol e-facturen te sturen (of ontvangen) via Storecove. Je ontvangt dan na upgrade een Peppol ID, waarmee je kunt communiceren met andere ontvangers / zenders. In het onderstaande plaatje kun je zien hoe Peppol werkt met een Storecove account:

Image and video hosting by TinyPic

In onze eerdere blog 'E-facturen verzenden via storecove en Peppol' lees je alles over de vier methoden van e-facturatie die Storecove biedt, waaronder via het PEPPOL-netwerk.


Access Points

Bij aanmelding op het Peppol netwerk krijg je toegang tot de gestandaardiseerde infrastructuur via zogeheten Access Points. Iedereen op het netwerk kan een Access Point worden door aan bepaalde voorwaarden te voldoen.

Volgens het principe ‘connect one, connect to all’ kun je vervolgens alle nationale en internationale PEPPOL-gebruikers met één aansluiting bereiken, via welk Access Point ze ook aangesloten zijn.

Geen roamingkosten

Je betaalt geen roamingkosten tussen de Access Points, dus ook al maak je voor je e-facturatie verbinding met een klant die een andere service provider heeft, de afspraak is dat de service providers geen extra kosten doorberekenen voor de verbinding.

Dat een organisatie een andere service provider heeft, maakt bovendien niet uit voor de verbinding: alle Access Points hebben afgesproken dat de bestaande eProcurementtoepassingen en die voor e-facturatie gekoppeld worden.

Als je organisatie dus al gebruik maakt van een p2p, kan je service provider je met iedere andere organisatie op het netwerk verbinden.

Wat is peppol en hoe werkt het?

PEPPOL ID bij e-facturatie

Maar hoe weten al die verzenders en ontvangers van e-facturatie op het PEPPOL-netwerk elkaar te vinden?

De gebruikers zijn in het netwerk geregistreerd met unieke ID-nummers; dat is het KvK-, btw-, IBAN-, of voor overheden het OIN-nummer (overheidsidentificatienummer).

Spookfacturen behoren daarmee tot het verleden, want bedrijven en overheden kunnen elkaar nu automatisch identificeren; er kan met deze vorm van e-facturatie geen misverstand meer bestaan over wie de verzender en de ontvanger zijn.

De gebruikers kunnen nu veilig elektronische documenten aan elkaar verzenden die aan de PEPPOL-specificaties voor e-facturatie voldoen.

Hoe stuur en ontvang ik e-facturen via PEPPOL?

We hebben net uitgelegd wat PEPPOL precies is. Maar hoe gaat dit nu eigenijk in de praktijk?

In het volgende artikel leggen we dit stap voor stap uit: - Hoe kan ik e-facturen sturen en ontvangen? (Stap voor stap uitleg)

Liever direct aan de slag? Maak dan een account aan bij Storecove:


Starten met PEPPOL


Meer informatie

Wil je meer weten over het versturen van UBL-facturen via PEPPOL? Bel ons via: +31 (0) 20 261 17 91 of stuur een e-mail naar helpdesk@storecove.nl.

Comments